Metro dé kneus op gebied van statistiek


Elke ochtend spoeden vele Nederlanders zich met de trein naar hun kantoren. Mobiele telefoon met internetabonnement in de zak, laptop onder de arm, mp3-speler in de oren, snel nog een gratis krant meegrissend voor onderweg. Ja, Nederland is een modern land en zijn inwoners maken gretig en goed gebruik van de moderne communicatieapparatuur. Daar kan menig ander land een voorbeeld aan nemen.

Althans, dat dachten we. Metro schoot vanochtend ons trotse digitale zelfbeeld met een knallende kop aan flarden: “Nederlander dé kneus op gebied van internet.” Dat was even slikken voor de ontwakende forenzen. Volgens de onderkop van het artikel hebben we weliswaar de beste internetvoorzieningen van Europa, maar tegelijkertijd slechte vaardigheden.

Nederlanders kunnen nog veel leren op internetgebied, zo meldt het bericht. Want “onze internetvaardigheden zijn minder ver ontwikkeld dan die van de inwoners van dertien andere Europese landen, waaronder veel Oostbloklanden.” Dit zou blijken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland een ontwikkelingsland op het gebied van internet? Het gekke is dat in Nederland inmiddels vrijwel iedereen internet. Sommigen doen niet veel meer dan een mailtje sturen en wat surfen op het web, maar toch, vrijwel iedereen doet wel iets met internet. In veel andere landen – die volgens Metro veel internetvaardiger zijn – is het aandeel mensen dat internet veel lager. Hoe komt Metro dan tot de conclusie dat Nederlanders kneuzen zijn op het internet?

Dat komt doordat Metro de cijfers verkeerd interpreteert. In sommige landen beschikt maar een klein aandeel van de bevolking over internet. Dat zullen de beter opgeleide mensen zijn met een goede baan. Deze groep maakt intensief gebruik van internet: e-mailen, chatten, muziek downloaden, website beheren, etc. De rest van de bevolking gebruikt geen internet en beschikt dus over nul vaardigheden. Maar deze groep wordt door het CBS helemaal niet meegerekend in de percentages die aangeven hoe groot het aandeel internetgebruikers met veel vaardigheden is.

In sommige landen zijn er onder de internetgebruikers dus relatief veel mensen met veel internetvaardigheden. Maar onder de totale bevolking is dat aandeel veel geringer, simpelweg omdat veel mensen over geen enkele internetvaardigheid beschikken.

Kortom, Metro maakt de fout uitspraken te doen over de totale bevolking van landen, terwijl de cijfers van CSB slechts betrekking hebben op de internetgebruikers in de diverse landen. Daardoor geeft de krant een vals beeld van de internetvaardigheden van de gemiddelde Nederlander.

Ik durf de volgende stelling wel aan: Per hoofd van de bevolking behoort de gemiddelde internetvaardigheid van Nederlanders tot de top van Europa. Laat het CBS zo aardig zijn om dat even voor ons te becijferen. In de tussentijd mag de Metro-redactie haar statistiekvaardigheden wat bijspijkeren.

2 Comments

Add yours →

  1. Een interessante discussie, maar u heeft misschien niet verder gelezen op pagina drie van Metro, waar het vervolg van de voorpagina stond. Omdat internet in Nederland zo toegankelijk is, is de gemiddelde vaardigheid van ons land procentueel lager dan andere landen. Het onderzoek definieert de vaardigheden in zes verschillende categorieën. In Nederland hebben we bijna de beste voorzieningen, maar vaardigheden is een ander verhaal. In landen waar internet minder toegankelijk is, wordt het meer gebruikt door specialisten, die vanzelfsprekend over betere vaardigheden beschikken. Het onderzoek heeft twee verschillende uitkomsten, die beide in het artikel worden genoemd. Als insteek is gekozen om de nadruk op de vaardigheden te leggen. Hierin stond Metro niet alleen, dagblad Trouw berichtte op precies dezelfde wijze over de cijfers van het CBS. Daarbij komt ook nog eens dat het CBS voor dezelfde insteek koos, dat het opmerkelijk is dat Nederlanders achterlopen wat betreft internetvaardigheden. In het vervolg wil ik u aanraden om eerst verder te lezen voordat u uw mening geeft.

  2. Alexander Pleijter

    5 maart 2008 — 17:15

    Wees gerust, ik heb het artikel wel verder gelezen. Daarin wordt inderdaad de nuance gemaakt zoals je aangeeft, bij monde van het CBS. Maar de cijfers van het CBS zeggen alleen iets over de internetvaardigheden onder de mensen die internet gebruiken. En niet over de gemiddelde internetvaardigheden van alle inwoners van een land. Ik vraag me dus af hoe het zit als je alle inwoners van de verschillende Europese landen meerekent, dus ook de mensen die geen internet gebruiken. Op welk gemiddelde kom je dan uit? Ik doe een poging om via het CBS aan die cijfers te komen. Ik zal laten weten of dat gelukt is en wat daaruit komt.

Geef een reactie