Een week met tegenstrijdige berichten krantminnend Nederland. Eerst verklaart Cornelis van den Berg, uitgever van De Pers, in het Belgische dagblad De Morgen dat de krant hét medium van de toekomst is: “De meeste mensen willen niet de hele dag geïnformeerd worden over wat er in de wereld gebeurt. Ze willen ’s morgens een papieren krant waarin goede journalisten hen vertellen wat ze willen weten.” Vervolgens blijkt uit de nieuwste oplagecijfers dat de betaalde kranten nog steeds in een neerwaartse spiraal zitten. Ook wordt deze week weer eens bevestigd dat de sites van kranten het moeten afleggen tegen de online only nieuwssite Nu.nl.

Je zou je kunnen afvragen waar zo’n drukte om wordt gemaakt. We lezen het nieuws van papier of van een computerscherm. So what?

Dat maakt wel degelijk verschil, zo betoogt Eric Alterman in een lijvige analyse in The New Yorker. De nieuwe nieuwsmedia – blogs, community sites, maar ook de gratis dagbladen – hebben een belangrijk kenmerk: ze investeren weinig in eigen nieuwsgaring. Terwijl kranten veel geld spenderen aan verslaggevers, correspondenten en onderzoeksjournalistiek, doen blogs en shovelsites weinig meer dan de berichten van krantenjournalisten verzamelen en becommentariëren. Of puntige stukjes schrijven over nieuws dat door krantenjournalisten boven tafel is gehaald.

Als de krant ten onder gaat, zal ook de eerste klas journalistiek verdwijnen, zo betoogt Alterman. En dat zou een zware klap zijn voor de democratie. Er blijven dan namelijk weinig redacties over die veel mankracht en geld vrij zullen maken om kwesties uit te zoeken, verslaggevers en fotografen de wereld in te sturen. Met als gevolg dat allerlei misstanden aan het oog ontrokken blijven. Zonder een leger van professionele reporter en fotografen kun je je afvragen wat er zal gebeuren met al die mensen die – in binnen- en buitenland – door het kritische oog van de journalistiek verschoond blijven van verdrukking, marteling en onrechtvaardigheid.

Het is een zwaarmoedige boodschap, die in elk geval weer eens tot diep nadenken aanzet over het belang van goede journalistiek.