Vorige week schreef Jeff Jarvis (hoogleraar Journalistiek aan de City University in New York) een vlijmscherp protest tegen de overweldigende aanwezigheid van journalisten op de partijconventies van de Amerikaanse presidentkandidaten Obama en McCain. Liefst 15.000 reporters waren ter plekke om verslag te doen. In deze tijden van bezuinigingen bij redacties een schaamteloze verkwisting van geld en middelen, betoogt de professor.

Hij stelt dat het zinloos is dat zoveel journalisten verslag doen van één en dezelfde bijeenkomst. Het voegt niets toe, het is meer van hetzelfde. De enige reden dat journalisten er met de neus bovenop willen staan is hun ego: “They feel important for being there and their publications feel important for sending them.” In feite zijn ze in journalistiek opzicht nutteloos, ze werken slechts mee aan de strak geregiseerde campagnemachines van beide partijen. Het zou volgens Jarvis nuttiger zijn als redacties hun geld en mankracht zouden inzetten om zich te verdiepen in kwesties die burgers bezighouden en zaken grondig uit te zoeken.

Een zelfde verkwisting lijkt aanstaande bij het NOS Journaal. De Volkskrant meldt vandaag dat er nachtelijke uitzending op stapel staat die zeker drie ton gaat kosten. Het plan zou inhouden dat de NOS en ploeg van dertig mensen plus een lading apparatuur overvliegt naar Washington om de Amerikaanse verkiezingsnacht live te verslaan. Het bericht lijkt te onwaarschijnlijk voor woorden, want de redactie moet behoorlijk bezuinigen. En waarom zou je zo’n uitzending met zoveel mensen in Washington moeten maken terwijl tegenwoordig in een vloek en een zucht alle informatie, beelden en uitslagen de wereld over vliegen? Wellicht ook hier weer een kwestie van ego om erbij te zijn geweest?

Misschien is het allemaal ook wel niet waar. Het Volkskrant-bericht blinkt namelijk uit in vaagheden als ‘volgens insiders’ en ‘diverse prominenten zijn kwaad’. Wie dat zijn meldt de krant niet. En wat de reden voor die schimmigheid is wordt ook niet vermeld. Wel meldt het bericht dat de hoofdredacteur van het NOS Journaal, Hans Laroes, op een persconferentie tekst en uitleg zal geven. Wanneer die zal zijn wordt echter ook niet vermeld…