Foutje Gelderlander: Boom 4e op WK


Fantastisch nieuws voor de Nederlandse wielersport: Lars Boom is vierde geworden op het wereldkampioenschap tijdrijden. De Gelderlander meldt het vandaag op zijn website: ‘Lars Boom vierde in tijdrit op WK‘. Vandaag pas? Het WK tijdrijden vond toch afgelopen donderdag al plaats? Waarom komt De Gelderlander drie dagen later pas met dit mooie nieuws?

Heel simpel: omdat het niet waar is. Lars Boom deed helemaal niet mee aan het onderdeel tijdrijden op het WK. Laat staan dat hij vierde is geworden. In het Gelderlanderbericht valt te lezen dat het ging om “de vierde etappe van de Franse Ronde van Poitou-Charentes, een individuele tijdrit over 23 kilometer in Saint-Savin.”

Hoe kan dan zo’n kop boven het bericht terecht komen? Het bericht kwam van het ANP, dus is daar dan een fout gemaakt? Geenszins, het bericht dat het ANP leverde had als kop ‘Boom vierde in tijdrit’. Dezelfde kop is overgenomen door bijvoorbeeld Trouw en Nu.nl.

Hoe heeft De Gelderlander dan zo’n fout kunnen maken? Vermoedelijk is het te wijten aan een gehaaste redacteur die weet dat deze week het wereldkampioenschap wielrennen plaats vindt, maar niet de tijd heeft genomen om in het bericht te lezen of het over dat WK ging. Waarschijnlijk sloeg zijn of haar hart over van vreugde toen het heuglijke nieuws op de redactie arriveerde dat een Nederlander vierde was geworden. Jammer dat hij of zij niet wist dat Lars Boom helemaal niet deelnam aan het WK tijdrijden.

Ik ben benieuwd wat de redactie doet als ze erachter komen dat hun kop niet klopt… Zouden ze netjes rectificeren?

1 Comment

Add yours →

  1. Het bericht is wel aangepast, maar er is geen rectificatie geplaatst.

Geef een reactie