Vanmiddag ontving ik een opmerkelijk nieuwtje van Pytrik Schafraad, een collega van me van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij wees me op een bericht op de site van de Volkskrant waarin melding werd gemaakt van de arrestatie van een Nederlands stel op de luchthaven van Brussel. Het ging om een stelletje krachtpatsers want ze hadden samen liefst drie ton cocaïne onder de arm. Het bericht meldde voor het gemak ook nog het precieze gewicht: 3255 kilo. Dat ze opgepakt zijn is geen wonder, want het valt waarschijnlijk behoorlijk op als je per persoon een pakket van meer dan 1500 kilo door de vertrekhal aan het slepen bent.

Helaas heb ik geen screenshot van het bericht, maar ik beschik wel over de letterlijke tekst van het stukje:

Nederlands stel gepakt in België met 3 ton cocaïne

ANP, Belga
gepubliceerd op 23 september 2008 14:47, bijgewerkt op 14:51

BRUSSEL – Een Nederlands stel is op de luchthaven van Brussel opgepakt met 3255 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt in tafelkleedjes, meldde justitie in Brussel dinsdag.

Het stel van 22 en 18 jaar oud liep vrijdag tegen de lamp toen ze aankwamen met een vlucht uit El Salvador. In hun bagage zaten drie tafelkleedjes in plastic verpakking. In elk kleedje vond de politie een pak drugs.

De twee zijn aangehouden en worden binnenkort voorgeleid voor de Belgische rechter. Die veroordeelt drugssmokkelaars in de regel tot gevangenisstraffen van drie tot vier jaar.

Op de site van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws bleek echter dat het nieuws minder spectaculair was: het ging om ‘slechts’ drie kilo. Ook op andere nieuwssites, zoals Nu.nl, De Telegraaf en Trouw werd melding gemaakt van drie kilo.

Na een mail van mijn collega Schafraad aan de redactie van de Volkskrant, verdween het bericht van de site. Om even later weer op te duiken. De drie ton was veranderd in drie kilo en de 3255 kilo was veranderd in drie ton. Bovendien werd vermeld dat het bericht was bijgewerkt op 23 september 2008 om 15.39. Maar wat er is bijgewerkt wordt niet vermeld. Dat is opmerkelijk, want een week geleden liet de ombudsman van de Volkskrant, Thom Meens op mijn blog weten: “Voortaan geeft de internetredactie aan als een tekst is gewijzigd, en wat is gewijzigd. Althans dat is me verzekerd door de hoofdredactie.” Blijbaar is die nieuwe richtlijn van de hoofdredactie nog niet tot alle geledingen van de internetredactie doorgedrongen.

Blijft de vraag nog over hoe het bericht zo op de Volkskrantsite is terecht gekomen. Pytrik Schafraad kreeg van de redactie geen reactie op zijn attente mail.

Aanvulling op 23 september 2008, 17.06 uur:

Bas Timmers van de Volkskrant Newsroom laat via mail het volgende weten:
Het bericht kwam van het ANP en is door ons zo overgenomen. Er had wellicht al een belletje moeten gaan rinkelen bij de vermelding dat 3 ton coke in een tafelkleed verstopt was. Later kwam het ANP met een correctie, die we helaas over het hoofd hebben gezien. Door mails van lezers zagen we dat artikel alsnog, waarna we het artikel aanpasten.
Op mijn vraag hoe het dan zit met het aangescherpte online rectificatiebeleid reageert hij met de woorden: “die vraag speel ik met liefde door naar de hoofdredactie!”

Aanvulling op 23 september 2008, 17.18 uur:
Inmiddels heeft de internetredactie een bedankmail gestuurd naar alle lezers die hadden gereageerd op het foutieve bericht.