Studenten als journalistieke vernieuwers

Twee studenten van de School voor de Journalistiek in Utrecht deden vorige week wat gerenommeerde nieuwsmedia in Nederland nog zelden deden: live verslaggeving op internet. Met de blogservice Cover it Live berichtten Loek Essers en Peter van der Ploeg over de terroristische aanslagen in Mumbai.

Niet dat ze in India zaten. Vanuit Nederland verzamelden ze informatie via onder meer Twitter en de breaking news feeds van CNN en BBC. Het bijzondere aan hun experiment was dat ze voortdurend updates gaven als ze nieuwe informatie achterhaalden.

In de NRC Next en het NRC Handelsblad van vandaag heeft Marie-José Klaver er een artikel aan gewijd: Twitter in tijden van terrorisme. Daarin zegt Peter van der Ploeg dat ze helemaal niet het idee hadden zo innovatief bezig te zijn: “Het leek ons gewoon interessant om al die bronnen te koppelen en zo een compleet mogelijk overzicht te geven.”

Maar vernieuwend is het zeker wel. Live verslaggeving kennen we tot heden van de radio en de televisie, maar gek genoeg niet of nauwelijks van internet. Terwijl dat toch het medium is waar deadlines niet bestaan en waar journalisten permanent nieuws kunnen brengen.

In hetzelfde NRC Next-artikel vertel ik dat het typerend is dat “zo’n experiment met live verslaggeving op internet uit de vingers komt van twee studenten journalistiek en niet van professionele media.” Innoveren en tegelijkertijd voldoen aan de dagelijkse nieuwsroutines gaat blijkbaar moeilijk samen.

Wellicht is hierin een rol weggelegd voor de opleidingen journalistiek. In de master Journalistiek en Nieuwe Media in Leiden – waar ik aan verbonden ben – zouden we studenten eigenlijk veel meer moeten laten brainstormen over en experimenteren met nieuwe vormen van journalistiek. Dan zouden studenten en opleidingen een inspirerende voortrekkersrol kunnen vervullen voor de professionele media.

Zoals de live verslaggeving van de Utrechtse studenten een inspiratiebron kan zijn voor nieuwsredacties. Peter van der Ploeg laat me via Twitter weten: “Ik denk dat nieuwssites die breaking news brengen dat as we speak gebeurt, dit zeker kunnen gebruiken.”

Lees ook
Cover It Live: het live verslag van Van der Ploeg en Essers
De Pers heeft de live verslaggeving van Van der Ploeg en Essers gepubliceerd
Rethinking Media: Essers beschrijft hoe het is om op internet live verslag te doen
NOS Headlines: video-item over het experiment van Van der Ploeg en Essers
News.com.au: verslag van Aditya Sengupta, een student in India, die als burgerjournalist via Twitter verslag deed van de aanslagen in Mumbai

3 Comments

Add yours →

 1. Het is niet helemaal waar dat traditionele media geen proeven doen met live verslaggeving. Zie bijvoorbeeld dit voorbeeld van de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1070445.ece/Volkskrant_LIVE_@_Picnic (er zijn meer voorbeelden)

 2. Alexander Pleijter

  3 december 2008 — 20:21

  Klopt, Maarten. Ik was te snel. Inmiddels heb ik op nrc.nl ook enkele proeven van live blogs gevonden: http://www.nrc.nl/article2003353.ece/Liveblog

 3. Alexander Pleijter

  3 december 2008 — 20:32

  Wie weet er nog meer?

Geef een reactie