Wat is het belangrijkste nieuwsmedium?

Internet overtakes newspapers as news source‘, meldde het Amerikaanse onderzoeksinstituut PEW op 23 december. Het is een historisch moment in de Amerikaanse geschiedenis. Voor het eerst is internet een belangrijkere nieuwsbron dan de krant.

Maar wat houdt dat eigenlijk in, ‘belangrijkere nieuwsbron’?

 • Besteden Amerikanen meer tijd aan internet dan aan de krant om op de hoogte te blijven van het nieuws?
 • Raken ze vaker via internet dan via de krant op de hoogte van het nieuws?
 • Onthouden ze meer van het nieuws als ze het op internet lezen in plaats van in de krant?

En hoe hebben de onderzoekers van PEW vastgesteld welke nieuwsbron belangrijker is? Hebben ze geteld hoeveel tijd Amerikanen aan nieuwsmedia besteden, of hoe vaak ze via welk medium op de hoogte raken van het nieuws, of hoeveel ze ervan onthouden?

Niets van dat alles. De onderzoekers hebben mensen simpelweg gevraagd: ‘where do you get most of your national and international news?’ Oftewel, hoe komt u aan het meeste van uw binnenlandse en buitenlandse nieuws?


Zo’n vraag levert geen feiten op, maar een gevoel. Mensen antwoorden namelijk waar ze voor hun gevoel het meeste nieuws vandaan halen. Dat hoeft niet te kloppen met de werkelijkheid.

Bovendien, wat houdt dat in, ‘het meeste nieuws vandaan halen’? Mensen kunnen bij het beantwoorden van die vraag denken aan de hoeveelheid tijd die ze besteden aan elk medium. Of ze kunnen denken aan hoe vaak ze op de hoogte zijn geraakt van belangrijk nieuws via elk medium. Of wat ze het prettigste medium vinden om nieuws te consumeren.

Als onderzoeker weet je dus niet precies wat mensen met hun antwoord bedoelen. Het is dus geen nauwkeurige telling van de onderzoekers, maar eerder een soort van gevoelstemperatuur. Wat dat betreft is dit historische moment geen historische feit, maar vooral een weerspiegeling van een tijdsgeest waarin internet steeds belangrijker wordt in het dagelijks leven van mensen.

Overigens hebben Amerikanen in grote meerderheid nog steeds het gevoel dat de televisie de allerbelangrijkste nieuws bron is.

3 Comments

Add yours →

 1. Alexander,
  Zie in dit verband ook de recente cijfers van Gallop bij Cyberjournalist.net. Ofwel: hoe meer onderzoekers, hoe meer waarheden!

 2. Gerard Driehuis

  28 december 2008 — 11:56

  De relativering is blijkbar op zijn plaats, dus daarvoor dank. Maar toch: al is et een gevoel, ook dat telt.

 3. Alexander Pleijter

  28 december 2008 — 21:10

  @Theo: ik had het berichtje hierover al gezien op De Nieuwe Reporter. Dank, ik heb er meteen een vervolgstukje van gemaakt.

  @Gerard: ook het gevoel telt. En zonder twijfel: mensen gebruiken internet steeds meer om zich op de hoogte te stellen van het laatste nieuws.

Geef een reactie