"Bloggen is leuke toegevoegde waarde"

Serie: de bloggende journalist (3)

Bloggers en journalisten. Die combinatie zorgt nog regelmatig voor discussie. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten al lang geen zeldzaamheid meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 3: André Vis, hoofdredacteur van Twentse Courant Tubantia.

Hoe is het idee ontstaan om te gaan bloggen?
“Het idee is ontstaan na een verhaal in onze krant met Herre Kingma, topman van het Medisch Spectrum Twente, het grootste ziekenhuis in ons gebied. Die doet het intern, maar een krant is per definitie extravert. Vandaar mijn plan om het niet via een gesloten net te doen”

Wat is het nut voor je om als hoofdredacteur te bloggen?
” De krant is al lang niet meer het instituut dat op afstand de wereld beschouwt. Een krant hoort dicht bij de mensen te staan. Dat geldt ook voor de hoofdredacteur.”

Op wat voor manier levert een blog daar een bijdrage aan?
” Een blog geeft een inkijkje in de werkzaamheden en gevoelens van de hoofdredacteur die verantwoordelijk is voor de inhoud van de krant. Dat is dus duidend voor burgers, maar verklaart ook iets. Ander voorbeeld: als je weet dat Balkenende het calvinisme in zijn haarvaten heeft en je leest daarover, dan kun je ook beter zijn standpunten duiden. Dat brengt de relatie tussen burger en premier dichterbij.”

Gaan nog meer journalisten van TCTubantie bloggen?
Sportverslaggevers, onder wie de verslaggevers FC Twente, bloggen al veelvuldig. We willen dit zeker uitbreiden. Vaker maar ook meer collega’s inschakelen. Bijvoorbeeld bij wielerklassiekers, grote sportevenementen als de marathon Enschede, etc.”

Hoe kijk je in het algemeen aan tegen het nut van bloggen voor journalisten?
“Bloggen is een leuke toegevoegde waarde maar niet meer dan dat. Je moet wel een nationale beroemdheid zijn die in zijn blog telkens met prikkelende uitspraken komt om een hoge nieuwswaarde te genereren. Dat is bij mij niet aan de orde.”

Is dat voor de gewone redacteuren/verslaggevers van de krant wellicht nog anders?
“Voor de FC Twente verslaggevers wel. Die hebben in naam een bekendheid en genereren veel reacties van fans; vaak negatief, maar wel met een grote betrokkenheid.”

2 Comments

Add yours →

  1. Mark van Leeuwen

    13 januari 2009 — 20:19

    Leuk interview om te lezen en een interessant discussiepunt. Al met een student journalistiek gesproken over journalisten bloggen?(zoals ik)

  2. Alexander Pleijter

    16 januari 2009 — 13:44

    Dat wordt dan weer een nieuwe serie over bloggende studenten journalistiek!

Geef een reactie