Serie: De bloggende journalist (1)

“Journalisten moeten bloggen of ze verliezen hun baan”, schreef Jeroen Mirck bijna twee jaar geleden op De Nieuwe Reporter. Het leverde een stroom aan reacties op. En ook afgelopen jaar zorgde de vraag wat journalisten met blogs moeten voor volop discussie. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat het voor journalisten een hele stap is om zelf te gaan bloggen. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten geen uitzondering meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 1: Henk van Weert, hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad.

Sinds afgelopen jaar houden enkele journalisten van het Eindhovens Dagblad een blog bij. Hoe is dat ontstaan?
“Uiteraard verdiep je je als hoofdredacteur in allerlei nieuwe multimediale middelen. We hebben stapsgewijs onze site opgebouwd: nieuws, daarna al heel snel video via EDTV (de enige in het Wegenerconcern die dit twee jaar geleden al met een professioneel team oppikte), daarna meer en meer openstelling voor reacties en daar bewust naar vragen via de papieren krant, daarna vooral beeld in de vorm van foto’s en foto-albums. Zie ons album Glow waar in een paar dagen tijd 1100 foto’s op binnenkwamen. Weblogs maken is een idee van internetredacteur Mark van Bergen en mij.”

Zo te zien bloggen niet alle journalisten van de krant.
“We hebben in eerste instantie gekeken naar redacteuren die in een journalistiek omgeving werken waar veel ‘kruimels’ vallen die nooit de krant halen, maar wel aardig zijn om in een weblog op te nemen. Twee sprongen eruit: Frans van den Nieuwenhof/Frank van den Heuvel, het tandem dat voor ons PSV covert en misdaadverslaggeefster Fleur Besters. Met name de laatste is erg actief geworden. Beide blogs trekken veel meer publiek dan de andere. Ik heb zelf een blog, vooral om een voorbeeld te geven. Ik ervaar wel dat het moeite kost om de blog bij te houden, zeker in hectische tijden zoals nu.”

Je laatste blogpost is inmiddels al een tijdje geleden: 12 november. Wat is daar de reden van?
“Vakantie en extreme drukte in het gewone werk. Ook ik kom erachter dat het niet meevalt om de pas er in te houden. Maar vandaag ga ik weer beginnen.”

Hoe kijk je aan tegen het nut van blogs voor journalisten?
“Je moet op de website iets anders doen dan in de krant. Een blog is aanvullend. Ik had het over kruimels die anders nooit de krant halen. Bloggen is een vorm van bijpraten van de bezoeker. Je moet dat regelmatig doen – eigenlijk dagelijks – anders wordt het effect minder. Een blogger is de buurman die elke dag even over de schutting hangt om een praatje te maken. Ik ben ervan overtuigd dat de echte trekkers op een site vooral foto’s, beeld en blogs zijn.”

Het idee dat blogs trekkers zijn voor een site botst wel met de weinig prominente plek van de blogs op de site van het Eindhovens Dagblad. Ze staan onder het kopje ‘meningen’, dat moet je maar net weten.
“Heel simpel: onze navigatiebalk is beperkt. We kunnen er maar een beperkt aantal kopjes kwijt. Dus blog moesten onder mening gerangschikt worden. Vind ik niet ideaal, maar de techniek brengt dit met zich mee.”

Zijn er nog plannen om wat meer met blogs te gaan doen?
“Je moet het niet bij redacteuren alleen laten. De volgende stap is het uitnodigen van bekende Eindhovenaren om een blog op onze site te vullen. Daarna zou je er een stuk of vijf open kunnen zetten voor passanten die – wel met naam en toenaam – hun boodschap bij ons neerleggen. Zie dat als een nieuwe vorm van ingezonden brieven schrijven.”

Links
Het weblog van Henk van Weert
De weblogs van Eindhovens Dagblad