Serie: de bloggende journalist (7)

Bloggers en journalisten. Die combinatie zorgt nog regelmatig voor discussie. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten al lang geen zeldzaamheid meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 7: Margriet Brandsma, correspondent voor het NOS-Journaal in Berlijn.

Sinds wanneer houd je een weblog bij?
“Al vrij snel nadat ik als correspondent in Duitsland begon, in de loop van 2003, begon ik bijdragen te leveren aan de website van de NOS. Charles Groenhuijzen, toen NOS-correspondent in de VS, was er ook heel actief in. Later is dat geprofessionaliseerd. In de eerste plaats de site, maar ook het aantal bloggers werd minder willekeurig. Als je nu kijkt, leveren vrijwel alle correspondenten bijdragen, als ook de hoofdredactie, presentatoren, enzovoort.”

Waarom blogt een televisiejournalist?
“Als tv-correspondent voor het Journaal, kom je veel meer dingen tegen die aardig zijn om te vertellen over je land dan je kwijt kunt in de uitzendingen. Vaak zijn het onderwerpen die te klein zijn voor het Journaal, daarnaast weet je soms veel meer dan je kunt melden in een tv-item. Daarvoor zijn weblogs ideaal. Het biedt de mogelijkheid om meer te vertellen over de sfeer in het land, de dingen die mensen bezighouden.”

Wat is voor jou de journalistieke waarde?
“Wat ik net antwoordde. Persoonlijk vind ik het daarnaast ook leuk en waardevol om me met schrijvende journalistiek bezig te blijven houden, zij het dat het schrijven van een weblog andere vaardigheden vereist dan – wat mij betreft ‘ vroeger’ – artikelen voor de krant. Het is gewoon een prettige aanvulling van je journalistieke uitingsmogelijkheden. En de bezoekers van de NOS-site waarderen het kennelijk want de weblogs worden goed gelezen.”

In welk opzicht is schrijven van een weblog anders dan schrijven voor de krant?
“In weblogs kan ik veel meer eigen observaties kwijt. Ze zijn persoonlijker en zo was ik bij de krant niet gewend te werken. Dat is dus anders. Vaardigheden: kort, bondig, onderhoudend. De krant is een meneer, een weblog is een afspraak in het café, zeg maar. Let wel: ik werkte al een tijdje geleden bij kranten. Ik zie ook wel dat de stijl bij de collega´s daar veranderd is.”