Serie: de bloggende journalist (4)

Bloggers en journalisten. Die combinatie zorgt nog regelmatig voor discussie. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten al lang geen zeldzaamheid meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 4: Rob Zijlstra, rechtbankverslaggever van het Dagblad van het Noorden.

Hoe kwam je erbij om een weblog te beginnen?
“Het is idee is ontstaan toen ik enige maanden werkte als rechtbankverslaggever. Ik zat bij rechtszaken die uren duurden. Het meestal feitelijke stukje voor de krant was zo geschreven. Maar het grote verhaal zoals zich dat tijdens de rechtszaak ontvouwde, bleef achter in mijn hoofd. Al vrij snel was het hoofd vol. Ook achter ogenschijnlijk kleine rechtszaken bleken grote verhalen schuil te gaan. Toen ik het fenomeen weblog ontdekte – vier jaar geleden aanzienlijk minder bekend dan nu – had ik de perfecte oplossing gevonden. In januari 2005 ben ik met het webloggen begonnen.”

Wat is de toegevoegde waarde van jouw weblog?
“De krant heeft de beperking van de ruimte en de neiging – nog steeds – dat verhalen kort opgediend moeten worden, omdat de gedachte heerst dat anders de lezer afhaakt. Een weblog kent de beperking in ruimte niet. Dat maakt dat verhalen op een andere manier geschreven kunnen worden, dat er bijvoorbeeld ruimte is voor de nuance. Ik gebruik in mijn weblogverhalen veel dialogen zoals die tijdens een rechtszaak plaatshebben tussen rechters en verdachte. Die dialogen zeggen veel over de sfeer van een rechtszaak, over de houding van verdachte of over de insteek van de rechter. Het goed neerzetten van een dialoog kost ruimte.”

Je lijkt te zeggen dat je weblog een realistischer beeld geeft van rechtszaken. Zou dit type berichtgeving dan ook niet veel beter zijn om ook in de krant op te nemen in plaats van de zakelijke en afstandelijke nieuwsberichten?
“Berichten in de krant zijn niet per definitie zakelijker of afstandelijker. De berichtgeving op papier is doorgaans wel wat feitelijker. Overigens publiceert mijn krant, Dagblad van het Noorden, wekelijks een weblogverhaal van mijn hand op papier. Ook probeer ik niet – zeker niet – afstandelijk te schrijven voor de krant.”

Wat is de journalistieke waarde van jouw weblog?
“Een journalistieke waarde is naar mijn mening ook de publicatie zelf. Mijn weblog – oude en nieuwe – telt meer dan 500 rechtbankverslagen die samen een realistisch beeld geven van de criminaliteit in Groningen. Een beeld dat bijvoorbeeld laat zien dat verreweg de meeste criminelen niet die mannen zijn die voldoen aan het beeld van de ‘televisie-crimineel’. Wie mijn verhalen leest, weet dat de crimineel niet in Amsterdam woont, maar net zo goed de aardige buurman kan zijn.”

Is je weblog slechts een publicatiemedium of ook een journalisitek hulpmiddel, bijvoorbeeld, levert het je contacten, suggesties, tips, ideeën op?
“Het is niet slechts een podium en ook geen hulpmiddel. Ik beschouw mijn weblog als een volwaardig journalistiek product dat meer reacties oplevert dan stukjes in de krant en dat ideeën genereert, met name in het kiezen van een invalshoek. En soms levert het een tip op. Het grote voordeel van een weblog is de combinatie met de berichtgeving in de papieren krant. Ik zou – goed voornemen – nog veel meer dan nu in de krant willen verwijzen naar mijn weblog.”

Je weblog heeft ook geresulteerd in een boek, dat binnen korte tijd uitverkocht raakte. Kwam dat door je weblog?
“Dat het boek snel was uitverkocht had misschien ook met de hoogte van de oplage te maken. In de krant is overigens veel geadverteerd door de uitgever (behorend tot dezelfde uitgeverij als de krant). Het waren advertenties met bestelbonnen, hetgeen naar ik heb begrepen, een goede formule is. Zelf heb ik mij niet beziggehouden met de verkoop van het boek.”

Links
Het huidige weblog van Rob Zijlstra
Het vorige weblog van Rob Zijlstra