Serie: de bloggende journalist (9)

Bloggers en journalisten. Die combinatie zorgt nog regelmatig voor discussie. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten al lang geen zeldzaamheid meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 9: Marie-José Klaver, internetjournalist voor het NRC Handelsblad.Wanneer ben je met bloggen begonnen?

“Ik ben begonnen in 2002. Hoe, dat kan ik me niet precies meer herinneren.”

Je schrijft soms meerder berichten per dag op je blog. Is het bloggen al bijna een dagtaak?
“Het is geen dagtaak, maar mijn blog zit wel de hele dag in mijn hoofd. Omdat ik blog houd ik het nieuws goed bij.”

Wat is voor jou de journalistieke waarde van bloggen?
“Bloggen heeft natuurlijk meerdere functies. Sommige blogs corrigeren de reguliere journalistiek. Bloggen heeft de grens tussen reguliere journalistiek en niet-reguliere journalistiek vervaagd. Weblogs laten zien dat er ontzettend veel schrijf- en analytisch talent bestaat bij niet-journalisten. Dat vind ik een enorme verrijking.”

En de waarde van je eigen blog?
“Mijn eigen blog is vooral signalerend en soms opiniërend. Het biedt een overzicht van het – in mijn ogen – belangrijkste internetnieuws. Soms sla ik wel eens een onderwerp over, als er bijvoorbeeld al veel aandacht aan is besteed in de reguliere media.”

Hoe verhoudt je blog zich tot je andere berichtgeving?
“De berichten op mijn weblog zijn over het algemeen vrij kort. Voor de papieren NRC en andere opdrachtgevers schrijf ik vaak langere artikelen. Omdat ik voor mijn blog het nieuws goed bijhoudt, vormt mijn blog vaak een inspiratiebron voor achtergrondartikelen.”

Heeft je blog ook nog een interactieve functie?
“Ja, reacties van lezers bevatten vaak waardevolle aanvullingen en correcties. Reagerende lezers houden me scherp.”