Het al is vaker gezegd: Twitter is enorm krachtig in het verspreiden van ‘breaking news’. In een mum van tijd vliegt het nieuws van de ene uithoek van de planeet naar de andere. Een vliegtuig stort neer in de Hudson? In enkele minuten zijn twitteraars over de hele wereld ervan op de hoogte. Maar hoe weet je dat het  echt gebeurd is? Dat niet iemand de kluit belazert? Want iedereen kan beweren dat vliegtuigen neerstorten, bommen ontploffen en meisjes worden neergeschoten. Hieronder enkele tips om ‘breaking news tweets’ te checken.

Breaking Tweets is een nieuwssite die drijft op Twitter. De site bestaat sinds januari 2009 en verzamelt tweets over nieuwsgebeurtenissen in de hele wereld. Het selecteren van die tweets gebeurt handmatig door enkele redacteuren. Breaking Tweets heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met het controleren van de betrouwbaarheid van tweets. Op Twitterjournalism.com geeft de oprichter van Breaking Tweets, Craig Kanalley enkele tips. Hier een snelle vertaling:

1. Ga naar de bron: Als zich groot nieuws voordoet wordt dat in no time door honderden of duizenden twitteraars doorverteld. Zoek altijd via Twitter Search met trefwoorden terug wat de eerste tweets zijn over dat nieuws. Dan kom je hoogstwaarschijnlijk uit bij de mensen die dicht op het nieuws zitten en je kunnen voorzien van nuttige informatie. Die kunnen je in elk geval vertellen waar ze het vandaan hebben.

2. Zoek naar context: Ga meteen naar de pagina van de persoon die getwitterd heeft over het nieuws. Vaak vind je daar eerdere of latere tweets met meer informatie over het nieuws.

3. Autoriteit: Controleer de bio van de persoon die het nieuws heeft getwitterd en kijk op zijn website of weblog als een link vermeld staat. Het is essentieel om te weten wat voor persoon de betreffende twitteraar is om de betrouwbaarheid van zijn tweets te kunnen beoordelen. Is het een journalist? Is het een fervente grappenmaker? Is het aannemelijk dat die persoon nieuws meldt uit die stad of dat land?

4. Hoeveel voorgaande tweets: Wees achterdochtig bij nieuwe Twittergebruikers. Als iemand in een van zijn eerste tweets ‘breaking news’ meldt, dan is de kans groot dat het iemand is die een account heeft genomen om de boel in de maling te nemen. Hoe nieuwer het account is, hoe achterdochtiger je moet zijn.

5. Waar gaan de voorgaande tweets over: Bekijk enkele pagina’s van de twitteraar om te zien waarover hij doorgaans twittert. En met wie? Probeer zo een beeld te krijgen van de twitteraar. Als iemand beweert in Parijs te wonen, twittert hij dan ook regelmatig over dingen uit Parijs?

6. Gebruik Google: Gebruik de Twitter-naam om via Google naar meer informatie te zoeken over de betreffende persoon. Dan vind je bijvoorbeeld pagina’s op LinkedIn of Facebook waardoor je een beter beeld kan krijgen van de betreffende persoon. Als iemand geen volledige naam vermeldt op zijn Twitterpagina moet je kritisch zijn. Hoe minder informatie je over iemand kan vinden, hoe skeptischer je moet zijn.

7. Check en dubbel check: Als iemand zegt een explosie te horen in Lahore, zijn er dan meer mensen uit die stad die hierover twitteren? Zoek altijd of iemand anders uit zichzelf iets soortgelijks twittert. Als meerdere personen op dezelfde tijd een gebeurtenis melden en ze kunnen het niet van elkaar hebben doordat ze elkaar volgen, dan is de kans groot dat er inderdaad iets aan de hand is.

8. Reageer: Stuur een @-reply of een direct message naar de twitteraar die het nieuws meldt. Ga het gesprek aan en vraag om meer informatie.

Een tweet die vergezeld gaat van een foto zorgt natuurlijk ook voor meer geloofwaardigheid. Als er bijvoorbeeld geen foto op Twitpic was verschenen, zou het voor twitteraars heel wat moeilijker te geloven zijn dat er een vliegtuig op de Hudson dreef met een kudde passagiers op de vleugels. Maar ook voor foto’s geldt: ze geven nooit een sluitend bewijs, wees dus ook dan kritisch.