Helaas geen feestelijk jaar voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) dat dit jaar 75 jaar bestaat. Vorige week werd bekend dat het ANP moet bezuinigen en gaat snijden in een aantal activiteiten. Zo verdwijnen op de fotoredactie liefst tien van de 21 banen. Op Villamedia zei algemeen directeur Luc van Gompel: “Foto is een freelance-sector geworden. Bij kranten zijn al jaren geen vaste mensen meer in dienst. Het ANP moet nu aansluiten.” De vraag is natuurlijk wat dat voor gevolgen zal hebben. Hoeveel fotografen blijven nog over? En welke gevolgen heeft dat voor het foto-aanbod van het ANP? ANP-hoofdredacteur Erik Gruijthuijsen legt uit: “Ons foto-aanbod blijft kwanitatief en kwalitatief op het huidige hoge peil.”

Van hoeveel naar hoeveel vaste fotografen gaat het ANP?

“Die details staan nog niet vast. In totaal werken op de fotoredactie 22 mensen. Dat zijn fotografen en fotoredacteuren. Daarvan verliezen er tien hun baan. In plaats daarvan gaan we meer met freelancers werken.”

Gaat dat ook gevolgen hebben voor het aanbod van foto’s aan klanten?

“We zullen ons aanbod kwantitatief en kwalitatief op het huidige hoge peil houden. Dat we zijn we aan onze stand en aan onze klanten verplicht. We gaan met deze ingreep alleen de productiekosten per foto drastisch omlaag brengen. Andere fotoredacties hebben dat allang gedaan, nu zijn wij aan de beurt.”

Hoe gaan jullie het aanbod van foto’s over belangrijk nieuws zeker stellen met minder fotografen?

“We gaan niet met minder fotografen werken, we gaan met minder vaste fotografen werken. Dat is goedkoper, maar maakt ons ook flexibeler en slagvaardiger. We gaan onze pool van freelancers dus verder uitbreiden met goede fotografen. Onze vaste staf blijft overigens nog altijd de grootste fotoploeg van Nederland.”