Het viel me een week of drie geleden op: opeens waren er een heleboel verslaggevers van RTL Nieuws actief op Twitter. Frits Wester was de opvallendste: dankzij de kabinetscrisis groeide zijn kudde volgers in enkele uren van zevenduizend naar ruim vijftienduizend. Een RTL-verslaggever die al veel langer twittert is Hella Hueck: “Volgens mij begint het de laatste maanden opeens als een olievlek te werken. Frits Wester heeft zich onlangs aangemeld en is helemaal enthousiast. En ook Rick Nieman begint de lol van Twitter in te zien.”

Stimuleert de hoofdredactie van RTL Nieuws verslaggevers om te twitteren?

“Om nou te zeggen dat de hoofdredactie het echt stimuleert, nee. Maar door de enorme response van kijkers zien ze wel in dat het een hele goeie manier is om kijkers bij je programma te betrekken en input te krijgen.”

Er zit geen beleid achter?

“We hebben officieel nog geen Twitter-beleid. Een paar weken geleden is er voor het eerst intern een Tweetmeet geweest om daar over te praten. Zo zou de hoofdredactie liever zien dat er vooral werk en nieuws gerelateerd getwitterd wordt, maar mensen als Koen de Regt en ik, die al wat  langer op Twitter zitten, vinden dat nou juist de dood in de pot : Twitter is juist een combi en persoonlijk. Wij zitten om die reden ook niet in de Twitterfeed op de website van RTL Nieuws.”

Heeft de RTL-redactie richtlijnen op papier staan?

“We hebben nog geen mooie epistels zoals de NOS en Sp!ts. Ons uitgangspunt is dat je als verslaggever je verantwoordelijkheid hebt – want mensen kunnen je héél letterlijk nemen – en dat je je werkgever natuurlijk niet ten schande moet maken, maar dat laatste staat ook gewoon in je contract.”

Is er een overzicht van twitterende RTL-journalisten?

“Nee, we hebben geen compleet overzicht, wel een Twitterpagina op RTL Z en RTL Nieuws met verslaggevers,  maar niet iedereen zit daar dus in. Bij ons twitteren in onder meer Antoin Peeters, Koen de Regt, Peter van Zadelhoff, Roel Geeraedts, Roland Strijker, Hester van Yperen, Rik Konijnenbelt en nog wat redacteuren. Rick Nieman heeft het met de val van het kabinet allemaal gevolgd maar heeft nog geen account.”

Wat is voor jou persoonlijk het nut van Twitter?

“Op de hoogte blijven van nieuws, maar ook van de ontwikkelingen van het journalistieke vak. En ook om een beetje uit mijn comfortzone komen als financieel-economisch journalist. Zo kreeg ik laatst via Herbert Blankensteijn zo’n mooi filmpje over moederliefde in een giftige wereld. Daar was ik zelf nooit op gestuit. Ik vind Twitter net een krant: je bladert er doorheen en je leest een selectie die anderen voor je maken. Zo schrijft Floortje Smit bijvoorbeeld filmrecensies voor de krant, door haar te volgen weet ik waar ik heen moet.”

Zijn er ook minpunten?

“Je moet wel de interessante mensen volgen en dat is best lastig uitvogelen. Bovendien: hoe meer mensen je volgt, hoe groter de brij. Ik snap niet dat je honderden mensen kan volgen en toch alles kan bijhouden. Ik zet ‘m ook geregeld gewoon even uit. Ik ben wat dat betreft geen übertwitterkoningin.”