Oudere journalist toch wat conservatief

In mijn vorige blogpost keerde ik me tegen de veronderstelling dat oudere journalisten per definitie ouderwets zouden zijn. Maar is daar ook bewijs voor? Jawel! Vorig jaar publiceerde ik met mijn Nijmeegse collega-onderzoekers Liesbeth Hermans en Maurice Vergeer een wetenschappelijk artikel over het internetgebruik van Nederlandse journalisten. En wat blijkt? Oudere journalisten zijn toch wat conservatiever dan hun jongere collega’s.

Deze conclusie komt voort uit een grootschalig onderzoek onder Nederlandse journalisten. In 2002 vulden 685 journalisten een vragenlijst in over het gebruik van internet voor hun journalistieke werkzaamheden.

Verschil tussen oudere en jongere journalisten

Uit onze analyse bleek dat leeftijd geen effect had op de tijd die journalisten aan internet besteden. Oftewel, oudere en jongere journalisten spendeerden evenveel tijd aan internet.

Er was echter wel een verschil in de diversiteit aan internetapplicaties die ze gebruikten. Oudere journalisten bleken minder verschillende applicaties te gebruiken dan jongere journalisten. Dus terwijl oudere journalisten zich voornamelijk beperkten tot e-mail, zoekmachines en websites bezoeken, hielden jongere journalisten zich ook bezig met onder meer chatten, instant messaging en nieuwsgroepen.

Je zou kunnen zeggen: ‘wat zeggen die cijfers uit 2002 nou? Er is inmiddels een hoop veranderd!’ Inderdaad, er is veel veranderd, maar desondanks maken de cijfers duidelijk dat oudere journalisten wat langzamer zijn met het adopteren van de nieuwe mogelijkheden die internet biedt.

Anno 2010

Hoe zal dat anno 2010 zijn? Dat is nog even afwachten. De afgelopen weken heb ik met dezelfde collega’s opnieuw een groot aantal (digitale) vragenlijsten verspreid onder Nederlandse journalisten. Aan de hand daarvan zullen we straks kunnen bekijken of oudere journalisten nog steeds wat achterlopen in de adoptie van nieuwe applicaties, zoals Twitter, bloggen, etc.

For the record: zulke onderzoeken zeggen niets over individuele journalisten. Dus ik blijf erbij dat er legio oudere journalisten zijn die heel innovatief, vindingrijk en vernieuwingsgezind zijn.

1 Comment

Add yours →

  1. Stuur mij ook maar zo’n vragenlijst… Ik ben 76.

Geef een reactie